Back to Top

Samopouzdanje - što je i kako ga ojačati?

papirnati superman

Svakodnevno čujemo ili koristimo pojmove poput samopouzdanja, samopoštovanja, samoefikasnosti. Svi oni odnose se na sliku vlastite vrijednosti koja proizlazi iz toga koliko smo prihvaćeni, tj. kakvi su stavovi drugih osoba o nama te kako procjenjujemo vlastite resurse: sposobnosti, znanja, vještine. Jednako tako, svatko od nas se u nekom trenutku života suočio sa sumnjom u svoje sposobnosti ili smo u specifičnoj situaciji imali osjećaj da nismo dorasli nekom izazovu.

Osobe koje imaju narušenu sliku o sebi često se okrivljavaju za ono što vide kao propuste dok istodobno ne vide svoje pozitivne kvalitete. Često izbjegavaju izazovne zadatke na poslu ili u školi kao i uključivanje u nove aktivnosti kako bi izbjegli potencijalni neuspjeh ili razočaranje. Uslijed toga, u socijalnim odnosima znaju biti pretjerano oprezni, zatvoreni i teško se izbore za svoje stavove i mišljenje. S vremenom, sve češće izbjegavaju različite situacije, sve rjeđe se suočavaju s izazovima i, posljedično, potvrđuju svoju već narušenu sliku sebe. U konačnici, ako ovo stanje dugo potraje, postaju tjeskobni, frustrirani, tužni i bezvoljni.

Da bismo stekli pravi uvid u svoje kvalitete, učinili sliku o sebi što realističnijom i ojačali samopouzdanje preporučljivo je osvijestiti u kojim situacijama posebno dolazi do izražaja ta narušena slika te polako mijenjati ponašanja i razmišljanja.

Kako si pomoći:

  • Uočite u kojim situacijama nemate teškoća sa slikom o sebi - koja su to iskustva, znanja i ideje o sebi tada aktivne i mogu li vam pomoći da se uspješnije nosite u vama izazovnim situacijama.
  • Svakodnevno osvještavajte male uspjehe i svoje pozitivne kvalitete, vještine i znanja. Neka vam to služi kao podsjetnik u razdobljima kada vam je teško.
  • Osvijestite tipične misli u izazovnim situacijama i malo ih propitajte - jesu li baš uvijek istinite, jeste li možda pretjerano samokritični, ispitajte kako vas drugi vide…
  • Uključite se u neku novu aktivnost ili se okupirajte nekim novim hobijem ili vještinom.
  • Družite se s pozitivnim i otvorenim osobama.
  • Budite redovito fizički aktivni.

Rad na unaprjeđenju samopouzdanja ne znači da ćete ignorirati svoje propuste ili nedostatke, već upravo suprotno: uravnotežena slika o sebi dat će vam odlučnost i snagu da se upustite u daljnji rad na sebi te da živite zdravo i ispunjeno.

U slučaju da primijetite da ste skliznuli u stare pretjerano samokritične i negativne obrasce i misli, osvijestite što je dovelo do toga, revidirajte dosadašnja dostignuća i vještine koje ste razvili te potražite potporu u krugu bliskih ljudi. Ako vam unatoč svemu tome, vaša slika o sebi i dalje zadaje probleme, javite nam se.

Povratak