Back to Top

Zabljesnite na razgovoru za posao

papirnati kosulja

Intervju za posao je dvosmjeran proces, a ne utrka s preponama. Iako izazovni, razgovori za posao pružaju priliku da svoje vještine, znanja i iskustva predstavite potencijalnom poslodavcu, ali i da utvrdite koliko određeni natječaj, tj. pozicija i/ili poslodavac odgovara vašim radnim vrijednostima i potrebama.

Zauzmite perspektivu da ste na dobitku svaki put kad odete na razgovor za posao, dobili taj posao ili ne jer brusite komunikacijske vještine i upoznajete tržište kao i njegove zahtjeve.

Kako biste bili što uspješniji korisno je imati na umu nekoliko smjernica:

  • budite upućeni u djelatnosti tvrtke, misiju, viziju, dugoročne planove, kao i opis radnog mjesta o kojem možete donekle zaključiti i iz teksta natječaja. Ovo će vam pomoći da pokažete koliko ste motivirani, ali i da povežete vaše vještine i radna iskustva sa zahtjevima posla i načinom funkcioniranja organizacije.
  • dodatno, svakako se nastojte dobro odmoriti i naspavati. Izbjegavajte kofein, tein i prekomjeran unos šećera neposredno prije intervjua, i bez njih ćete vjerojatno biti puni energije. Ukoliko imate veliku tremu, dobro je doći ranije na mjesto razgovora, osjetiti prostor, snimiti atmosferu.
  • svakako prođite svoju prijavu, vjerojatno će Vam biti postavljena pitanja koja se odnose na informacije koje ste ondje naveli. Navedeno je korisno kao biste ostali dosljedni i osigurali da sadržaj i stil vaše samoprezentacije budu u skladu sa zahtjevima posla.
  • razmislite što bi Vas mogli pitati i pripremite odgovarajuće odgovore kao i prezentaciju u trajanju do 2 minute. Imajte na umu kako je to često jedno od prvih pitanja.

Sjajan životopis, rad za uspješne tvrtke i/ili prestižna diploma su prednost, ali nisu i presudni. Pripremljenost, usmjereni i konkretni odgovori ostavljaju puno bolji dojam. Kako biste što konkretnije prezentirali svoje vještine koristite STAR tehniku:

S (situation) - ukratko opišite situaciju u kojoj ste već koristili traženu vještinu;

T (task) - ukratko opišite što je pri tome bio vaš konkretan zadatak;

A (action) - navedite koje ste aktivnosti poduzeli u smjeru rješavanja zadatka;

R (results) - navedite pokazatelje, rezultate i dokaze koji ukazuju na uspješnost.

Npr, „… tijekom 1. godine diplomskog studije sam honorarno radila kao koordinator volontera u sportskoj udruzi. Uz početno uvođenje u posao, delegiranje konkretnih zadataka i rasporeda aktivnosti te monitoriranje sam sa svojim timom uspješno pripremila i provela dva studentska natjecanja.“

Umjesto da uljepšavate stvarnost, radije priznajte svoje 'prostore za napredovanje', ali istaknite i konkretne primjere kako radite na njihovom unapređenju. Istaknite što ste naučili iz dosadašnjih iskustava ili kako ste uspješno prevladali neki profesionalni izazov. Tijekom razgovora pokažite zanimanje za posao, ispitajte koje konkretne zadatke podrazumijeva vaše radno mjesto, radite li u timu ili samostalno i sl. Čak i ako već znate sve informacije, iskazivanje dodatnog interesa može vas izdvojiti u odnosu na ostale kandidate jer ukazuje na izrazitu motiviranost i proaktivnost u pristupu.

Sretno!

Povratak