Back to Top

Unutarnji zmajevi i kako se nositi s njima?

zmaj

Je li vam poznat osjećaj kao da imate vatrenu kuglu u stomaku koja širi napetost vašim tijelom? Ili vam je bliži osjećaj stezanja u grudima praćenog jakim lupanjem srca? Neki od vas su možda imali iskustvo bijesa koji traje danima i kojeg ne možete kontrolirati već se samo prelijeva i ostavlja vas bespomoćnima. Sva ta iskustva su mogući znakovi da se zmaj u vama probudio.

Što su naši unutarnji zmajevi?

To su intenzivne emocije koje nas preplave i imamo osjećaj da ih ne možemo kontrolirati već da one preuzimaju vlast nad našim reakcijama i postupcima. Zmajevi nastaju kroz teška i traumatična iskustva tijekom kojih smo iskusili osjećaje prestravljenosti, bespomoćnosti, užasa, iznimne tuge, straha za naš život ili život nekoga tko nam je blizak. Ukoliko tada nismo imali prostora da te emocije proživimo, nismo dobili podršku okoline ili nismo mogli razumjeti što nam se događa, vrlo je vjerojatno da su intenzivni osjećaji ostali zarobljeni i da smo razvili mehanizme kako da tako i ostane. Drugim riječima, zmaj se izlegao iz jajeta i mi činimo sve da ne izađe van.

Kako vrijeme prolazi, sa svakom novom situacijom koja podsjeća na onu u kojoj je nastao, zmaj raste i treba nam sve više energije da ga zadržimo. To jako iscrpljuje i može nam otežavati svakodnevno funkcioniranje, remetiti odnose sa dragim ljudima, činiti nas nesretnima, a kad obrane popuste, zmaj izlazi van. Tada proživljavamo intenzivne emocije i tjelesne senzacije opisane na početku ovog teksta što može biti zastrašujuće iskustvo. Najčešće taj intenzivni dio ne traje dugo, ali ostavlja trag i jača zmaja.

Kako se nositi sa svojim zmajevima?

Često je prvi poriv pokušati ih ubiti, odnosno poništiti ta iskustva i osjećaje kao da ih nikada nije bilo. Problem s tim pristupom je da ne možemo vratiti vrijeme i promijeniti prošlost. To što nam se dogodilo je bilo teško i nijekanjem se samo dodatno iscrpljujemo i stvaramo sebi psihičke i fizičke poteškoće. Cilj je ukrotiti zmaja. I baš kao i u crtiću, za to nam treba puno strpljenja, suosjećanja prema sebi samima, hrabrosti, snage i podrške bliskih ljudi. Ima zmajeva s kojima se uspijemo sami sprijateljiti, a ima i onih koji su veliki i moćni i ne možemo sami izaći na kraj s njima. U tom slučaju nam psihoterapija može pomoći. Vi i Vaši zmajevi ste dobrodošli u Apsihu!

Povratak